Innovatiivista hiilipäästölaskentaa – auttaako automaatio yrityksiä vastaamaan raportointivaateisiin?

Loppuvuodesta 2024 ilmoitimme laskeneemme CarbonLinkin avulla Pamarkin kaikkien, n. 18 000 tuoterivin päästöt Scope 1:stä 3:een. Lisäksi kerroimme, että täydennämme ja tarkennamme päästödataa ja johdamme sen keruuta omilta tuotetoimittajiltamme 

Lopputuloksena on mahdollisimman kattava ja paikkansapitävä päästölaskenta-alusta, jota asiakkaamme voivat hyödyntää omassa päästöraportoinnissaan. 

Aurinkoinen CarbonLinkin toimitusjohtaja Ari Rekonen otti meidät vastaan CarbonLinkin toimistolla Olarissa tammikuussa. Haastattelimme myös Pamark Greenline –tapahtumassa marraskuussa 2024 esiintynyttä Aria vastataksemme vielä kertaalleen kysymyksiin: 

Miksi teimme tämän kaiken, ja miksi Pamark on asiassa edelläkävijä? 

Kaiken takana päästövähennystavoitteet 

Kaiken taustalla vaikuttavat raportointivaateet, kuten CSRD.  

Vastuullisuuteen liittyvät vaatimukset ovat lyöneet suurten yrityksen lisäksi myös pienempiä ällikällä. Monissa yrityksissä on vasta nyt herätty siihen, että osina suurten yritysten alihankintaketjuja nekin ovat velvollisia raportoimaan omat päästönsä asiakkailleen. 

Ari muistuttaa, että päästölaskenta ei ole vain byrokratiaa, vaan auttaa seuraamaan edistymistä päästövähennystavoitteissa 

”Jos katsotaan vaikka päästövähennystavoitteita Suomen tasolla: olemme sitoutuneet vähentämään päästöjä 60 % vuoteen 2030 mennessä. Joka vuosi täytyy tapahtua paljon, hän valottaa. 

Koska yrityksen päästöiksi lasketaan myös ostettujen tuotteiden päästöt eli Scope 3, käytännössä erityisesti suuryritykset voivat kehittää päästöjen määrää oikeaan suuntaan vain alihankkijoidensa päästöihin katsomalla ja vaikuttamalla. Tämä tekee koko toimitusketjun kattavasta päästölaskennasta kriittistä. 

Pienemmän yrityksen tulee olla hereillä: jos suurin yhteistyökumppanisi ilmoittaisi nyt tarvitsevansa ylihuomenna päästödatan yrityksesi tarjoamista tuotteista, olisitko valmis toimittamaan raportin?” Ari herättelee. 

Kiire ei autatarvitaan automatisoituja ratkaisuja 

Hiilipäästöjen laskennan automatisointi merkitsee tehokkuutta ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia CarbonLinkin kaltaisille yrityksille, jotka tarjoavat siihen ratkaisuja 

Ari kertookin, että asian ajankohtaisuus on näkynyt CarbonLinkin asiakasmäärissä. 

Meidän laskenta-alusta hyödyntää asiakasyrityksen omia ostolaskuja, jotka käydään läpi jok’ikinen laskurivi kerrallaan, mutta automatisoidusti. Keskivertoyrityksellä laskurivejä saattaa kertyä vuodessa 50 000. Jos ihminen tekisi tämän työn, siihen voisi kulua vuoden työaika.” 

Ostolaskujen lisäksi hyödynnetään tuotteiden tai palvelujen hiilipäästöjen laskentakertoimia, jotka tarkentuvat koko ajan. 

Lähtökohtana on se, että mahdollisimman monille tuotteille ja raaka-aineille saadaan laskettua tieteellisin metodein tarkka hiilipäästökerroin. Niiden määrä CarbonLinkin alustalla kasvaa koko ajan 

On kuitenkin tuotteita ja raaka-aineita, joiden päästölaskennassa tarvitaan yhä ns. spend-perusteista laskentaa. Siinä tuotteen päästöt lasketaan keskiarvokertoimella siihen käytetyn euromäärän perusteella. Tällaisia tuotteita ovat usein esim. kengät ja vaatteet. 

Omat, tarkat laskelmat täydentävät Pamarkin raportteja 

CarbonLinkin asiakasyritys voi halutessaan tehdä omaa salapoliisityötä ja täydentää ja alustalle itse selvittämiään päästökertoimia, jotka esim. tuotevalmistajat tarjoavat suoraan, ja korvata niillä keskiarvokertoimia. 

Pamark, joka on jo useamman vuoden ajan kerännyt päästödataa suoraan myymiensä tuotteiden valmistajilta eli Greenline-kumppaneiltaan, on ollut Suomessa edelläkävijän asemassa, Ari arvioi. 

Tässä Pamark on ollut hyvin esimerkillinen. Pamark tekee omaa vastuullisuustyötä ja on lähtenyt selvästi etukenossa keräämään itse tuotevalmistajien tarjoamaa päästödataa ja sitä kautta rakentamaan tarkkaa päästöraportointia asiakkailleen”, Ari kuvailee. 

Raportti tarkentuu ja elääeikä se haittaa  

Yrityksen hiilipäästölaskelmissa saatetaan siis hyödyntää useampaa laskentatapaa: tieteellisesti määritettyjä aktiivikertoimia, spend-kertoimia ja yrityksen itsensä keräämää primääridataa suoraan tuotevalmistajilta 

Yhtenä vuonna saatetaan laskea yhdellä tavalla, seuraavana toisella. Eikö tämä syö yrityksen vastuullisuusraportoinnin laatua tai uskottavuutta? 

Raportin muutokset eivät ole ’fiksaamista’, vaan lukujen tarkentamista paremmalla datalla. Raporteissa kannattaa tietysti käyttää parasta mahdollista tietoa, ja jos esimerkiksi aktiviteettipohjaisten kertoimien käyttöönotto pienentää päästöjä edellisvuoteen verrattuna, tämä on hyvä selittää raportissa selkeästi auki.” 

Laskenta on bisneskriittinen toiminto 

Joka tapauksessa CarbonLinkin automaattista päästölaskentaa hyödyntävä yritys voi olla tyytyväinen siihen, että Scope 3 -päästöt tulevat erittäin kattavasti kartoitettua. 

”Tarve laskea omat ja toimitusketjun päästöt saattaa tulla ihan mitä kautta vain – oli se sitten  tarjouskilpailussa tai osana yhteistyökumppanin toimitusketjun laskentaa. Se on bisneskriittinen asia, jonka on oltava todennäköisesti kunnossa joka tapauksessanyt tai myöhemmin.” 

Sen saavuttamiseksi CarbonLink ja Pamark Greenline ojentavat Pamarkin asiakkaille auttavan käden. 

Haluatko Pamarkilta apua meiltä hankkimiesi tuotteiden hiilipäästöjen laskentaan? Ota yhteys asiakasvastaavaasi tai sähköpostitse greenline@pamark.fi, ja aloitetaan tilanteen kartoitus. 

Copyright © 2024 Pamark Business Oy